Home Military Nigerian Police Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers (2020)

Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers (2020)

1560
0

Below are some Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answers 2020. If you want to know all about Nigeria Police history and recruitment, its embedded in the link

1) When was Nigeria Police Force(NPF) established?
ANSWER: 1930

2) What are the objective of Nigeria Police Force?
ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment .

3). What is the Nigeria police force motto?
ANSWER: the police are your friends

4) What is the name of the Current Nigeria Police Force IGP?
ANSWER: IGP Adamu Mohammed

5) Who is the present Chief of Defence Staff?
ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6). What is the full meaning of NPF?
ASWER: Nigeria Police Force

7). What is the full Meaning of IGP?
ANSWER: Inspector General of Police

8). Who is the current Senate president of Nigeria?
ANSWER: Sen. Ahmed Ibrahim Lawan

9). What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?
ANSWER: 1986

10). When did Nigeria got her independeence?
ASWER: 1st of October, 1960

11). Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?
ANSWER:
i). The Police service Commission (PSC)
ii). Ministry of police affairs
iii). The Nigeria police council (NPC)

ALSO READ: RANKS IN THE POLICE FORCE

12). When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1st October, 1963

13). What is the staff strength of Nigeria police force?
ANSWER: 371,800 officers

RELATED POSTS  Nigerian State Security Service Functions, Salary, Recruitment & Activities

14). Name the 7 area Commands of Nigeria police force?
ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

15). what year did Nigeria civil way started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

16). who is the first Executive president of Nigeria?
ANSWER: Alh. Shehu Shagari

17) Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ASWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

18) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?
ANSWER: Hon Femi Gbajabiamila

19) what is the Current population of Nigeria?
ANSWER: According to UN recent report, Nigeria’s population is about 200 million as of 2019

20) Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?

ANSWER: Louis Edet

21) How many local government do we have in Nigeria?

ANSWER: There are 774 local governments in Nigeria as written in the Nigerian Constitution 1999

Current Service Chiefs in Nigeria: Full List of Service Chiefs appointed by President Buhari and their positions

1. Maj.-Gen. Abayomi Gabriel Olonishakin – Chief of Defence Staff
2. Maj.-Gen. T.Y. Buratai – Chief of Army Staff
3. Rear Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas – Chief of Naval Staff
4. Air Vice Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff
5. Air Vice Marshal Monday Riku Morgan – Chief of Defence Intelligence
6. Maj.-Gen. Babagana Monguno (rtd.) – National Security Adviser

RELATED POSTS  Nigerian Customs Service Salary Scale Structure (New)

For those interested in Nigerian Defence Academy and Nigerian Police Academy past questions

English- # 1,000

Maths- # 1,500 (NDA)

Chemistry- # 1,000

Physics- # 1,000

Biology – #1000

Nigerian Airforce DSCC Past Questions  – #3000

Credit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here